tisdag 28 januari 2014

Lektion på Jan-ols som ridande elev

En ridlektion på Jan-Ols Gården kan vara allt från teori till vildaste uteritten. Och allt däremellan. Det finns inget spikat schema under veckorna utan allt är ganska rörligt. Beroende på väder och antal elever osv så kan lektionerna varieras något enormt. Vissa veckor så ligger det mer fokus på tex frihetsdressyr för vissa grupper och för andra dressyr, eller kanske uteritter eller teoripass. Som sagt, det varierar en hel del!










Det finns ändå en del grundläggande pelare som bygger upp lektionen:

* Vädret

* Antal elever

* Hästarna

* Andra faktorer

Vädret bestämmer en hel del då vi endast har paddock utomhus, om det är världens storm ute så får man helt enkelt ha teori istället, eller om det är isgata ute och det är stor risk för halka så får man rätta sig efter det. Man får helt enkelt lösa det på annat sätt om vädret inte vill vara en till lags...

Antal elever kan spela stor roll på hur lektionen blir då det kanske inte är aktuellt att börja med en genomgång på något nytt om det är många som är borta. Då brukar det bli något annat så att inte alla de andra missar den grundläggande genomgången.

Hästarna styr ju såklart också lektionerna. Är det någon som är sjuk för tillfället, eller någon som är halt? Är det smittorisk? Hur stora är dem som rider i gruppen, kan alla rida? Om så inte är fallet så an man alltid rida och köra ut, ha teori eller ett pass från marken. Det finns en hel del med möjligheter utanför själva ridningen.

Andra faktorer räknar jag in exempelvis sjukdom, borta eller annat mycket viktigt som kommit i vägen för lektionen. Alltså till exempel om det behövs att någon annan hoppar in och håller i lektionen eller om man i detta fall kanske får flytta lektionen till en helg eller ha en dubbellektion istället. Det mesta går att lösa på diverse smidiga sätt!

Nu är vi har kikat på lite olika faktorer om hur mycket det finns som styr vad som händer på lektionen så kan vi gå in på hur man går tillväga när man ska komma till sin ridlektion.

Det första som man brukar göra är att antingen samlas nere vid stallet eller uppe på gården. Beroende på om man är i en grupp som mockar eller inte. De som inte mockar är de grupper som inte är så vana ryttare, utan mer åt nybörjarhållet och lite ridvana. Dessa grupper samlas som sagt antingen nere eller uppe. Sedan brukar de få ge förslag på häst/hästar de skulle vilja ha (Om inte dessa är förutbestämda redan, vilket inte är särskilt ofta). De får sedan hämta in ponnysarna från hagen och ner till stallet för att borsta. Sen är det dags att sätta på utrustningen både för häst och ryttare innan det är dags för lektionen.

Ja svårare än så är det inte, jag kan väl ta en liten snabbgenomgång på vad vi brukar göra och vad det innebär:

* Teori: Teorin kan bestå av allt möjligt, men de "teman" som kan förekomma är hur man masserar hästar, hästens anatomi, NH-teori, FD- teori, barfotaverkning/hovens funktion, sjukvård utav hästen teori, selnings teori. Ja det finns en hel del olika varianter.

* Dressyr: Dressyren vi lär ut är enligt den Akademiska Ridkonstens (AR) lära, även här kan lektionen både vara från marken men såklart även uppsuttet.

* Hoppning: Hoppningen brukar oftast ske ut på en liten bana med terränghinder. Men det förekommer även i paddocken men då är det oftast mer teknik tänk och verkligen ha en väg framför sig dit man ska eftersom paddocken inte tillåter/har plats för en hel bana.

* NH/FD: Båda dessa rubriker får ligga på samma ställe då dessa går han i hand i varandra. Här börjas det med teori utan häst, för att sedan börja med hästarna på backen och till slut även upp på ryggen.

* Körning/tömkörning: Här kör vi oftast ut men vi kör även precision i paddocken. Tömkörning brukar vi också kunna ha, både ut och i paddocken.

* Balansridning: Här är det både en som har hästen på volt medan ryttaren får göra diverse balansövningar i olika gångarter.

* Löshoppning

* Uteritt: Precis som det låter så rider vi såklart även ut i skogen, turerna varierar beroende hur lång tid vi har på oss och om vi endast rider eller kör med.

Jag tror att jag har fått med det mesta...såklart kan lektionerna även kombineras ibland och beroende på om det är nybörjare eller rutinerade ryttare så varierar ju innehållet!







// Olivia

1 kommentar:

  1. åå tack ;) nu vet jag vad ni gör på ridlektioner ;)

    SvaraRadera