tisdag 3 september 2013

Vad är Ringorm?

Här kommer lite info om vad ringorm är, behandling, smittspridning osv...

Dermatofytos eller Ringorm information och rekommendationer


Orsak och smittspridning
Dermatofytos eller ringorm orsakas av svamp (dermatofyter), vanligast är Trichophyton equinum och Microsporum equinum. De överförs lätt mellan hästar och människor, direkt via kontaktsmitta och/eller via borstar, sadlar och annan utrustning i stallet. I de flesta fall kommer smittan från andra hästar men även närmiljön (boxar, staket etc) kan vara nedsmittad.


Symtom
Den vanligaste symtombilden för dermatofytos hos häst börjar med lindriga hudansvällningar, där håret reser sig. Därefter ses ovala - runda hårlösa partier med torra hudflagor i. Dessa varierar i storlek från en till några cm i diameter och sitter framför allt på huvud, hals och bål. I vissa fall kan man se lindriga irritationer och klåda. Inkubationstiden är ca 14 dagar, varför nytillkomna hästar bör ställas i karantän under minst två veckor så att eventuell symtom på sjukdom samt behandling vid behov kan sättas in för att förhindra smittspridning till det egna stallet. 
Behandling Det tar vanligen ca 8 veckor innan dermatofytos hos hästar läker ut om inte någon behandling sätts in. Men eftersom denna svampinfektion är mycket smittsam mellan andra hästar och även smittar människor och andra djur, bör hästar som är infekterade behandlas för att förhindra att smittan sprids. 

Dermatofytos går att behandla med speciellt receptbelagt läkemedel mot svampinfektion. Därför är det viktigt att veterinären kontaktas så att rätt behandling snabbt kan sättas in. Om barn eller vuxna har smittats, bör läkare kontaktas för att få rätt behandling. 


Så här förhindras smittspridning
För att förhindra smittspridning bör hästar i infekterat stall inte flyttas förrän minst 14 dagar har gått efter avslutad behandling med veterinära läkemedel. Hästar med dermatofytos ska skiljas från friska hästar. Håll en god hygien, dvs tvätta händerna med tvål och vatten när du har hanterat de hästar som har ringorm. 
I samband med behandlingen bör även stallet och all stall-utrustning saneras. Har ett stall eller ridhus drabbats av dermatofytos, måste besökande ryttare och hästägare informeras om detta 


Sanering
Det är mycket viktigt att stallet, hästtransporter och all utrustning rengörs ordentligt, eftersom svampsporer överlever i hudflagor och hårstrån på boxinredning, i sadelkammare och på utrustning som borstar, vojlockar etc. Se till att göra rent stallet med lämpligt desinfektionsmedel t ex Virkon S går att köpa hos Apotek och Lantmännen. 
All annan utrustning som borstar, sadlar mm kan rengöras med 70% M-sprit, den får du på recept av veterinären. Tvätt av täcken, vojlockar och kläder i 60 grader avdödar också svampen. När stallet ska saneras så börja med mekanisk rengöring med till exempel högtrycksspolning. Därefter en desinfektion, enligt anvisningen på förpackningen. 

Hår och tagel från borstar, ihopsopat strömaterial från stallgången mm ska destrueras genom exempelvis bränning. Det får inte spridas på stallbacken. Utsatta platser som till exempel staket i hagar och paddockar bör också göras rent och desinficeras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar