söndag 28 januari 2018

Hur ser en morgon ut?

Under natten det damp det ner ca 1 dm snö till, och täckte över den isiga stallplanen. Det är lite vanskligt med vinter när man aldrig riktigt vet vad som göms under det fluffiga snötäcket.

Dagen började i sin vanliga ordning med att sköta djuren. 08.00 ringde alarmet och jag stövlade ut till getgrabbarnas hägn för att ge hö och vatten. För tillfället har vi 5 st grabbar, Thor, Grim, Lave, Sven och Frost som bor bredvid boningshuset. Thor är även far till förra årets killingar samt även en hel del av årets. 

Eira och hennes tvillingar Frost och Runa

Efter grabbarna fått sitt så bar det av ner mot stallet. När jag låser upp dörrarna så blir det även ett Godmorgon till alla djuren. Då möts man av bräk och mullrande hästar som väntar på frukosten. Under vinterhalvåret så går Albin och Joice in på nätterna, så vi vet att de får i sig sin mat och hålla sig torra och fina. Albin blir trots allt 27 år i år, galet.
När pensionärerna fått sin frukost och sina eventuella täcken på så är det dags för getterna.

 Nere i stallet går tjejerna med sina killingar samt några kastrat, 31 st totalt. Det ska mockas bort gammalt hö under höhäckarna, bytas vatten, och fyllas på mer hö. Och så givetvis smaskiga grenar som barkas av inom loppet av några minuter.

Albin har vid det här laget ätit upp sitt kraftfoder och grabbarna ska ut i hagen. Det läggs ut redigt med hö och hackas hål i vattentunnan.
Det packas hösäckar till getterna som ska med upp för kvällen. Sen ska hästflockarna få sitt, fyllas på vatten, kontroller om det behöver fyllas hö i näten. Just idag behövde lilla flocken som består av 6 shetlandsponnyer få en ny rundbal.

När djuren är gjorda så är det dags för människofrukost, vilket också brukar vara väldigt behövligt efter ett arbetspass. Resten av dagen idag kommer bjuda på möte, hästar, getter och massa snö. Så först till kvarn blir Goliath som ska in och borstas igenom samt träna i paddocken, så får vi se vad som händer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar